— shamans

Как се бодисват яйца в чужбина

IMG_4970

Колкото и да е странно, не успях да намеря дори бои за кексове тук. Или поне като питах за това в магазините всички ме гледахa учудено и не ме разбираха какво имам предвид. Може би аз не обяснявам както трябва, може би просто не съм намерила подходящия магазин, но точно затова реших, че е дошъл моментът да пробвам да боядисам яйца с естествени бои.IMG_4966

И така, подготих се като си купих спанак, малини, боровинки, лук и кафе. Разрових се из интернет в търсене на рецепти кое как се прави. Намерих този пост в jenite.net, уговорих се с едни българки да боядисваме яйцата заедно. Даже прекарах една цяла вечер, пък и нощ, в приготвяне на първият ми козунак. Накрая, в събота по обед завързах всичко на багажника на колелото и се отправих към колегиума, в който се бяхме уговорили да се съберем.

IMG_4974

Горе можете да видите тенджерата с боровинки, а това тук е крайния резулат, половината от яйцата, които боядисахме.

От боровинките се получава прекрасно лилаво, което бие всички бои, които съм ползвала досега. От спанака не се получи нищо боядисващо, може би не съм улучила какво да правя с него, малините ги изядохме, а до лука и кафето така и не стигнахме. Защото в Германия също боядисват яйца и си имат съвсем същите бои на хапчета или на прахчета като нашите, така че едно момиче от Германия се беше подготвила доста по-добре от нас и беше донесла бои. Една от българките имаше пастели, така че в крайна сметка си направихме наистина весели яйчица. Искам да ви кажа, че в Полша и в Литва също боядисват яйца, при това в Литва и се чукат с тях, даже ми казаха руската дума за това, която ми се стори доста лесна за разбиране, но в крайна сметка не я запомних. В Полша пък се пръскат и заливат с вода досущ както ние правим на именни дни. Имаме си някои различни традиции, но винаги има и по нещо общо.

П.п.: Намерих още блогъри, които са пробвали естествените бои - Igral и Aneto, така че догодина ще съм по-подготвена.

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 8% [?]

Категории

RSS AnnDim

 • My Etsy shop
  After so many asks from friends I finaly opened an Etsy shop, altough I still feel a little anxious about it. This is the link: AnnDimShop. I really hope I would be able to make it with this new experience for me. I enjoyed making the brooches in it and taking pictures and listing them. […]
 • Flower brooches / Брошки цветя
  The post Flower brooches / Брошки цветя appeared first on Ann Dim.
 • Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден
  I hope I can make at least one person smile today … Днес се надявам да съм успяла да накарам поне един човек да се усмихне… The post Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден appeared first on Ann Dim.
2 comments
 1. irgal says: 07.04.201011:15

  Хей, поздравленя за експеримента. Много весели яйчица сте сътворили. Къде намерихте боровинки и как направихте отварата? Сините яйца с какво ги направихте?

 2. shamans says: 07.04.201011:36

  Мерси! Боровинки в замразен вариант тук се продават навсякъде, при това са доста по-големи и по-воднисти от нашите, но дават прекрасен цвят. Варих ги половин час с малко сол, по прицип се слага и лъжица оцет за по-наситен цвят, но аз го пропуснах. Сините яйца са с боичките, които донесоха едни момичета от Германия. Обикновени боички на хапчета, но цветовете им са много приятни.

Submit comment