Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580
Разказ в картинки: Константин | shamans

— shamans

Разказ в картинки: Константин

Не съм мислила да правя второ такова нещо, но напоследък се занимавам все с изображения, затова нямаше как да не започна да се обсебвам от тях. Дори филмите, които гледам за удоволствие, дори и в тях виждам разни неща, на които иначе може би нямаше да обърна толкова много внимание. Затова и правя този пост за „Констатин“ - помните ли филма с Киану Рийвс, спасяващ света, борейки се с демони от ада? Пълен е със символи и картини, които усилват многократно усещането за съдбовност и вечност на битката между доброто и злото. Не публикувам видео, защото на мен лично ми действат повече като изображения, което значи и че ще бъдат по-ясни ако се възприемат като такива.

constantine 001

Филмът започва с намирането на Копието на съдбата и пърият кадър представя възможно по-апокалиптична картина, включваща разрушена църква, стърчащи самотно бетонни кръстове и местополежие, което в Щатите се свързва с другото, различното, лошото. Обърнете внимание как възкръсването се случва точно под кръстовете, първия от които почти паднал вече.

constantine 01

constantine 1

constantine 2

Искаше ми се да имам и няколко кадъра от самоубийството, защото сцената е много съществена, но някак не можах да намеря видео в youtube точно от тази част на филма. Вероятно съм го пропуснала някъде, но пък имаме почти същата сцена в края на филма, така че не е голям проблем. Впрочем ето и линк към една от частите, откъдето всъщност свалих и кадрите.

constantine 3

Следващата сцена се развива на път към жилището на обладаното от демон момиче. Започва с черния надпис Angel city на задната врата на колата, много детайлно проследяване на съдбата на един фас от съвсем необикновен ъгъл (гледан откъм земята), след това гледната точка рязко се променя и вече е много високо горе. Всъщност в целия филм камерата доста често се намира високо горе и като цяло създава усещането за някакво наблюдение от друго място (небето да кажем). Убийствено точно симетрично подредените кадри продължават с все сила, при това и с още по-дълбока перспектива.

constantine 4

constantine 5

constantine 6

constantine 7

Следващите няколко кадъра са от различни сцени, но проследяват честичко появяващите се кръстове из филма. Това са само някои от тях. В четвъртия кадър тримата са наредени по начин, който да напомня за светата троица, само че на червен фон (който по принцип свързвам с ада, но тук ада определено е малко по-жълтеникав), нищо не пречи обаче да се изтълкува и като напомняне за това, което им предстои, да, и освен това Час носи шапка с бели страници, които малко наподобяват рога. Точно този детайл не мога да съм сигурна дали е направен съзнателно, но си струва да му се обърне внимание :)

constantine 8

constantine 9

constantine 10

constantine 11

В следващата сцена Анджела (обърнахте ли внимание на името?) отива в отвъдното. Отново имаме неестествено висока гледна точка, капка вода, която създава внушението за спряло време, въпреки че не сме я последвали в Ада, и връщането, придружено с разбиване на ваната и множество вода навсякъде, която символизира възкръсването й от отвъдното.

constantine 16

constantine 17

constantine 18

constantine 19

constantine 20

constantine 21

constantine 22

Следващата сцена, а донякъде и тази по-горе силно ми напомнят във визуално отношение работите на Бил Виола, особено Ангелът на хилядолетието и Преминаването (The Crossing). Последното е от 1996 г., така че не е изключено да е повлиял малко :). В сайта на Виола трудно се намира каквото и да е, затова ви предлагам един поглед към гугъл-изображения.

constantine 12

constantine 13

constantine 14

За довиждане – сцена на самоубийство, или по-точно казано – на саможертва:

constantine 15

П.п.: Ако не е било твърде скучно, по-нататък ще ви занимая с двама български оператори, които също имат какво да покажат. За съжаление не можах да намеря имената на операторите в „Константин“.

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 4% [?]

Категории

RSS AnnDim

  • My Etsy shop
    After so many asks from friends I finaly opened an Etsy shop, altough I still feel a little anxious about it. This is the link: AnnDimShop. I really hope I would be able to make it with this new experience for me. I enjoyed making the brooches in it and taking pictures and listing them. […]
  • Flower brooches / Брошки цветя
    The post Flower brooches / Брошки цветя appeared first on Ann Dim.
  • Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден
    I hope I can make at least one person smile today … Днес се надявам да съм успяла да накарам поне един човек да се усмихне… The post Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден appeared first on Ann Dim.
0 comments
Submit comment


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /home/bgshaman/public_html/wp-content/plugins/popularity-contest/popularity-contest.php:2531 Stack trace: #0 /home/bgshaman/public_html/wp-content/plugins/popularity-contest/popularity-contest.php(2495): akpc_is_searcher() #1 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php(505): akpc_api_footer_javascript('') #2 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/general-template.php(2079): do_action('wp_footer') #3 /home/bgshaman/public_html/wp-content/themes/blogum/footer.php(9): wp_footer() #4 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/template.php(501): require_once('/home/bgshaman/...') #5 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/template.php(477): load_template('/home/bgshaman/...', true) #6 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/general-template.php(89): locate_template(Array, true) #7 /home/bgshaman/public_html/wp-content/themes/blogum/single.php(53): get_footer() #8 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/bgshaman/...' in /home/bgshaman/public_html/wp-content/plugins/popularity-contest/popularity-contest.php on line 2531