— shamans

Royal Cast Collection

IMG_4072

Вместо да обикаляте Гърция и Италия (както и Берлин предполагам), предлагам ви една бърза разходка до малка сграда на канала в близост до Амалиенборг, която съхранява Кралската колекция от скулптури. Тук можете да видите събрани на едно място повечето от най-известните класически творби на скулптурата в копия.

IMG_3846

От лъвските изображения на портата на Микена, през фриза на Партенона, Мавзолея в Халикарнас, статуята на Атина Палада, Дискобол, Копиехвъргач, Лаокоон, умиращият гал, вълчицата, символ на Рим, и гигланът на Флоренция, Моисей, Деня и Нощта, Давид на Микеланджело и на Донатело, Пиета, огромна колекция от римски бюстове, египетска скулптура, северен ренесанс и какво ли още не. Тук можете да проследите цялата история на изкуството, спокойно можете да не влизате в част по история, там дори няма да ги видите толкова добре. Даже и оригиналите да видите, вероятно няма да имате такава възможност да ги видите от близо, със сигурност Кариатидите не могат да се видят от близо, или пък ако искате да разгледате глигана във Флоренция, ще трябва да отидете по някое време късно вечерта или рано сутрин, за да не бъде обкръжен от тълпа туристи, които пипат и все повече излъскват и без това вече лъщящата до блясък бронзова зурличка. Със сигурност и лъвовете в Микена трудно ще успеете да разгледате – прекалено са нависоко, или пък гробницата на Медичите във Флоренция, където няма как да се доближите достатъчно и да искате, заради омразните въжета, които спират всеки турист.

IMG_4004

IMG_3871

Ето тук е идеалното място за уроци по рисуване – заобиколени от модели, всякакви детайли, цели скулптури, изразителни ръце, невероятно реалистични лица, изражения, всичко, тук е мястото на майсторите. И да ви кажа – съвсем лесно е човек да си вземе картон, моливи и гумички и да се отдаде на старите навици от часовете, прекарани в рисуване на капители в залите на ВИАС. Никой няма да ви попречи, нито да ви кара да обяснявате половин час, че изучавате история на изкуството, архитектура, или пък че сте художник, или какъвто е случая, и да се молите за разрешение да постоите и да порисувате безрезултатно, защото в нашите галерии гледат с лошо око дори ако само си водите записки за това, което виждате. Тук дори в повечето случаи са в състояние да ви осигурят и столче, за да не се правите на студент първокурсник седейки на земята.

IMG_3987

Не бих казала, че това е музей. Усещането е по-скоро като за огромно ателие на скулптор, пълно със заготовки и готови отливки, копия и други копия на всякакви статуи, разположени където е имало място, а и където не е имало с едничката цел да се събере всичко на едно място.

IMG_3977

Щях да запиша и линк към сайта на музея, но очевидно тази седмица той не съществува, вероятно правят някакви промени, така че ви препращам към сайта на Националната галерия, към която е и този музей – Statens Museum for Kunst, както и към малко информация в сайта на Карлсберг разбира се.

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 4% [?]

Категории

RSS AnnDim

  • My Etsy shop
    After so many asks from friends I finaly opened an Etsy shop, altough I still feel a little anxious about it. This is the link: AnnDimShop. I really hope I would be able to make it with this new experience for me. I enjoyed making the brooches in it and taking pictures and listing them. […]
  • Flower brooches / Брошки цветя
    The post Flower brooches / Брошки цветя appeared first on Ann Dim.
  • Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден
    I hope I can make at least one person smile today … Днес се надявам да съм успяла да накарам поне един човек да се усмихне… The post Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден appeared first on Ann Dim.
0 comments
Submit comment