Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php on line 580
Средиземноморски начин на живот в Скандинавия – втора част | shamans

— shamans

Средиземноморски начин на живот в Скандинавия – втора част

Този пост е продължение на вчерашния – Средиземноморският начин на живот в Скандинавия.

copenhagen-snimki

В градския музей на Копенхаген могат да се видят снимки на града, задръстен от коли и трафик (не точно тези горе :)), с препълнени от движение улици, но неподходящи за обикновения пешеходец. Много напомнят София в момента, така че не е трудно да си ги представите. В момента обаче данъците и таксите за паркиране са прекалено големи, както междувпрочем и цената на билетите и картите за градския транспорт. За сметка на това велосипедите са сравнително евтини, дори много евтини ако сте международен студент, който се нуждае от колело само за 4-5 месеца и взима най-евтиното възможно 5 или 10-та ръка. Освен това има колелета за всякакви случаи и ситуации, както писах наскоро в поста за „копенхагенизирането“.

Как го правят обаче? Как са успели да накарат толкова много хора да карат колелета вместо да си стоят на топличко в колите?

Като начало тук постоянно се случва нещо, свързано с колела, някоя кампания, някое нововъведение, някоя промоция и т. н. Например ИКЕА пуснаха специален нов модел велосипеди, с които могат да се пренасят големи багажи, за клиентите си. Ако искате да си купите нещо габаритно от ИКЕА, отивате до магазина, вземате го, взимате и едно от техните колелета и го пренасяте с тях до вкъщи. Не съм ги виждала, но четох представянето им, дано ги видя скоро.

От друга страна, почти целия център на града, а това е точно мястото, където велосипедите се използват най-масово, е снабдена с велосипедни ленти, които са също толкова добре уредени, колкото и автомобилните платна. Лентите се намират точно до тротоара, като са разделени по посоките на движение. На повечето места велосипедистите си имат и собствени светофари, при това не само на кръстовищата, а и ако пресичат пешеходна пътека или място на автобусна спирка. На някои кръстовища дори има по две ленти – една за отиващите направо, друга за тези надясно. Отначалото лентите са били с малка широчина, но сега повечето се правят по 150 см и дори повече, като тенденцията е да се прави място да два велоспеда, движещи се успоредно, и трети, който ги изпреварва. Тук, разбира се, доста хора карат успоредно за да си говорят или държат за ръце, или пък за да си подават бутилката :). Аз лично още не съм ги усвоила тези последните, но имам още малко време за усъвършенстване.

city museum copenhagen

Пропангандиране на копенхагенизирането чрез прекрасна изложба за велосипедите в Градския музей.

Ще попитате за мястото. От къде намират толкова широки улици, на които да съберат подобни велосипедни ленти. Първо, автомобилните платна са малко по-тесни от нашите. Не съм ги мерила, но са очевидно по-тесни, в смисъл на кръстовище няма как да направите трета лента например, както ние си прави редовно в София. От друга страна и колите не са кой знае колко много, така че самите автомобилни платна по улиците не са толкова много, колкото биха били в София примерно.

Като малка съм пукала няколко пъти вътрешна гума (сега май вече няма вътрешни гуми?), благодарение на факта, че така и не се научих да се качвам по бордюри. Тук обаче, това изобщо не ми се налага, защото общината се грижи да излива малко асфалт или цимент на всяко място, където минават велосипеди и има неравност. Забележете, не казвам бордюр, само неравност. Имаше на едно място на един от големите площади ремонт покрай строежа на метрото, поради което отбиха лентата за велосипедисти и тя минаваше през едни метални плочи, покриващи изкопани дупки. Бордюрчето не беше повече три-четири сантиметра, но на следващия ден на мястото беше излят асфалт и вече нямаше и следа от ръб, при това става дума за съвсем временно трасе. И такива подробности навсякъде, даже и където живея аз, което не е център все пак. Още не съм сигурна дали разчитат на минувачите или си имат хора, които следят за тези работи, но ще пробвам да науча, защото е много ефикасно.

velosipedni lenti

Две автомобилни и две велосипедни платна

Мисля, че споменах в предния пост, че навсякъде има паркинги за колелета в най-разнообразни дизайни. Всъщност датският дизайн е доста свързан с вело-културата. Освен всякакви видове велосипеди, се измислят и всякакви нови елементи за паркирането им, както и всякакви типове кошници, за пренасяне на различни вещи и багажи, някои от тях доста хитроумно направени. Съвсем наскоро се сдобих са такова произведение на датския дизайн и смятам да си го ползвам и в София, колкото и да ме е страх да карам колело там. Веригите и начините на заключване също са интересни, както и механизмът на скоростите, който е различен от тези, които съм виждала у нас, но няма как да ви обясня принципа на действие, защото все още не съм го разбрала.

И за капак, въздухът тук е толкова чист, а пълни датчани не съм видяла, и всичко благодарение на липсата на коли и на изобилието от велосипеди.

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 2% [?]

Категории

RSS AnnDim

  • My Etsy shop
    After so many asks from friends I finaly opened an Etsy shop, altough I still feel a little anxious about it. This is the link: AnnDimShop. I really hope I would be able to make it with this new experience for me. I enjoyed making the brooches in it and taking pictures and listing them. […]
  • Flower brooches / Брошки цветя
    The post Flower brooches / Брошки цветя appeared first on Ann Dim.
  • Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден
    I hope I can make at least one person smile today … Днес се надявам да съм успяла да накарам поне един човек да се усмихне… The post Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден appeared first on Ann Dim.
1 comment
  1. […] само за Копенхаген и колко е хубаво тук с колелетата, колко лесно се кара, как правят всичко възможно да ги популяризират дори […]

Submit comment


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /home/bgshaman/public_html/wp-content/plugins/popularity-contest/popularity-contest.php:2531 Stack trace: #0 /home/bgshaman/public_html/wp-content/plugins/popularity-contest/popularity-contest.php(2495): akpc_is_searcher() #1 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/plugin.php(505): akpc_api_footer_javascript('') #2 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/general-template.php(2079): do_action('wp_footer') #3 /home/bgshaman/public_html/wp-content/themes/blogum/footer.php(9): wp_footer() #4 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/template.php(501): require_once('/home/bgshaman/...') #5 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/template.php(477): load_template('/home/bgshaman/...', true) #6 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/general-template.php(89): locate_template(Array, true) #7 /home/bgshaman/public_html/wp-content/themes/blogum/single.php(53): get_footer() #8 /home/bgshaman/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/bgshaman/...' in /home/bgshaman/public_html/wp-content/plugins/popularity-contest/popularity-contest.php on line 2531