— shamans

Wintersmith – Terry Pratchett

Познайте защо съм си сложила един цитат от „Wintersmith“ тази седмица в категорията цитати!

Малко преди Коледа не изтърпях и си купих няколко книжки на Тери Пратчет на английски. Не съм ги чела, а и знам, че скоро няма и да мога да ги прочета на български (феновете знаят защо!). Та така, понеже ми беше новогодишно такова, а Прасоколедата отдавана съм я чела, този път захванах Wintersmith. Много се радвам, защото чак сега започнах да разбирам оригиналните му текстове (сетих се за жалките си опити да чета „Monstrous regiment“ преди има няма 8 години).

Terry Prattchet - Wintersmith

Terry Prattchet - корица на книгата Wintersmith

Честно казано, отново си беше истинско удоволствие. Книжката пак е пълна със свежи идеи, не малко закачки и смешки, стари домашни трикове и всеизвестни истини, които обаче придобиват съвсем друг смисъл, когато ги видиш написани черно на бяло.

Не бях чела книга за фрийгълите (които нямам идея как превеждат на български и затова не се и опитвам, но все пак става дума за дребничкия боен народ на феи с посиняла от татуировки кожа, червени коси, шотландски полички и страшно весела реч, сиреч за свободния народ), но ми достави страхотно удоволствие да им се дивя на странната логика, смешния език, расъждения и твърдата убеденост, че щом става дума за тяхната келда (а келда е майката на рода и в случая е 13-годишна вещица на име Tiffany Aching, признавам, чак на средата на книгата се усетих, че името идва от „ache“- болка), всичко, което е лично, е лично и за тях. С две думи – няма нищо ненормално в това да й четат любовните писма например, защото тя си е тяхната келда, нали? и трябва да я пазим все пак ;)

Най-много ще запомня идеята на Баба Вихронрав за историята и как всяка история има свой живот, като пиеса в театъра, така че ако попаднеш в нея, дори и да не си главният актьор, ще трябва да я играеш поне известно време. Така де, историята промененя нещата според собствената си логика, нали!

Изобщо „логичната логика“ и на зимата и на фрийгълите ме кара да се замисля основно как точно си избирам логиката за нещата и дали и аз не следвам понякога такива „логични логики“?

Много ме зарадва и новият представител на котешкия род в света на диска – котенцето Ти, което направо скри шапката на Грибо, а явно и на баба Вихронрав :)

В следващите седмици ще има още цитати от Wintersmith, вече съм си избрала няколко ;)

Малко материали от нета:

Между другото из нета попаднах на доста интересни неща. Оказа се, че в dir.bg, нещо което много отдавна бях забравила, че съществува, група ентусиасти правят преводи на неиздадените на български книги. Можете да намерите Hat Full of Sky, Unseen Academicals, Going Postal или тук (която смятам да прочета сега) и много други. Поздравления за ентусиазма. Знам, че е страшно трудоемко.

А за хващащите за първи път книга от света на диска, ето и ръководство за поредността на книгите: тук. Знам, че е объркващо, но пък точно това му е интересното ;)

О, да , фен клубът на Тери Пратчет защо още не е написал прилична статия за него в Wikipedia? Предлагам ви английския вариант, защото нашата никак я няма: тук.

Много добра статия в e-vestnik.

Ето и едно интересно интервю на английски, взето малко преди излизането на „Making Money“ – тук.–––––––––––––––

Други книги, за които съм писала:

prd-9775

Бернар Вербер – „Мравките

144612z

Филип Пулман – „Тъмните му материи

Related Posts with Thumbnails

Popularity: 4% [?]

Категории

RSS AnnDim

 • My Etsy shop
  After so many asks from friends I finaly opened an Etsy shop, altough I still feel a little anxious about it. This is the link: AnnDimShop. I really hope I would be able to make it with this new experience for me. I enjoyed making the brooches in it and taking pictures and listing them. […]
 • Flower brooches / Брошки цветя
  The post Flower brooches / Брошки цветя appeared first on Ann Dim.
 • Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден
  I hope I can make at least one person smile today … Днес се надявам да съм успяла да накарам поне един човек да се усмихне… The post Urban knits 01: Before Easter / Преди Великден appeared first on Ann Dim.
1 comment
 1. morrt says: 28.09.20117:21

  „Wintersmith“ е почти готова. А за сега:
  http://morrtdontpanic.blogspot.com/2011/09/97.html

Submit comment